El passat dia 22 d’octubre vàrem visitar la granja El Serradet de Barneres, situada al municipi de l’Esquirol. És una petita empresa dedicada a la producció i comercialització de derivats làctics ovins. Concretament, formatge fresc, mató i iogurt. I de cara l’any vinent, formatge curat. Ens van atendre en Sergi i la Maria, dos dels tres socis. Va ser una sortida molt engrescadora ja que es va veure com unes persones que no són de pagès, i en temps de crisi, engeguen un projecte empresarial d’èxit. La seva filosofia és ben simple: anar creixent de mica en mica fins arribar a un punt on puguin viure de manera raonable. Per això el ramat màxim serà d’unes 100 ovelles. Ara estan en uns setantena.
Del 15 al 24 de novembre la universitat de Vic organitza la 18a setmana de la ciència. L’escola EFA Quintanes participa fent una xerrada sobre “La pedagogia de l’alternança” i també una activitat de “Descoberta de la vegetació del bosc a la tardor”.
El passat dijous 24 d’octubre els alumnes del 1r curs en Gestió Forestal i del medi natural vam anar a visitar les instal·lacions de 2 importants vivers forestals: els vivers forestals de Forestal Catalana a Breda, i Vivers Tortadès a Sant Hilari de Sacalm, on van explicar-nos el procés productiu, la gestió que feien, les instal·lacions i maquinària. També vam poder gaudir de demostracions de preparació de substrat, entestat i extracció de planta a camp.
El passat dia 3 d’octubre els alumnes de 2n de grau mig de jardineria varen fer una visita a l’empresa BRUCJARDÍ de Llinars del Vallès. En Francesc Caballero, gerent de l’empresa, va guiar els alumnes per totes les instal·lacions, ensenyant les darreres tendències en jardineria, tot amb una gran dosi d’entusiasme i il·lusió que els alumnes varen agrair.
El passat 23 d’octubre, els alumnes de primer curs de Grau Superior de Gestió i Organització d'Empreses Agropecuàries, varen visitar l’explotació Mas Bes situada a Salitja. Mas Bes és una explotació lletera que produeix llet de la marca ATO Natura, una llet rica en àcids grassos Omega-3. En Joan Viñolas i en Carles Comas varen explicar als alumnes quina ha estat l’evolució i també el funcionament actual de la granja i el de la planta de biogàs on produeixen electricitat.
http://masbesdesalitja.blogspot.com.es/ http://www.ato.cat/
http://masbesdesalitja.blogspot.de/2013/10/ens-visiten-alumnes-de-quintanes.html
Del 7 al 11 d’octubre vam fer el viatge professional amb els 22 alumnes de 1r d’agropecuària. Aquest viatge d’enguany s’ha fet a la zona del riu Tarn “Midi Pyrénées”, al voltant de les capitals de Castres i Albi Es varen realitzar diferents visites del sector, xerrades i també l’oportunitat de fer algunes visites culturals. Tot plegat ha estat un viatge molt enriquidor tant pels alumnes com per en Xevi Pujol i en Josep Bagaria, monitors que els acompanyàvem.
El passat dijous 17 d’octubre vam anar a visitar amb els alumnes de 1r curs de forestals, l’empresa de llenyes i treballs forestals d’en Josep Cuch, antic alumne de l’escola. En Josep ens explicà entre d’altres coses, el funcionament de l’empresa, la seva història, ens mostrà les màquines de treballs i ens comentà els seus projectes futurs.
La setmana passada els alumnes del primer curs de Producció Agropecuària van fer la seva primera visita. En Jordi Casals ens va rebre a casa seva, l’Escanera. Es tracta d’ una empresa familiar típica de la comarca d’Osona, on els nostres alumnes van poder conèixer una explotació ramadera.
El grup de primer de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural acaben de realitzar el seu viatge, tota una setmana a la Vall d'Aran. Aquest primer viatge té com a propòsit resumir molts dels continguts que treballaran al llarg dels dos anys. Així han tingut un tastet de gestió forestal, de cinegètica, de pesca continental, de reconeixement vegetal i animal, de geologia i climatologia, etc. També es pretén que el grup adquireixi un pòsit de companyia i solidaritat, del tot necessària per assolir amb èxit aquests estudis. La fotografia que acompanya aquest text està feta al refugi d'Amitges, en ple Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici. El dia anterior veníen de Salardú i aquell dia baixaven fins a Espot. Dos dies de travessa dins aquest esbalaïdor Parc Nacional. Els monitors responsables de la sortida han estat en Josep Uroz i en Xavi Pintó.
L’objectiu del curs és formar els alumnes com a personal especialitzat en benestar animal en explotacions bovines. El curs està pensat per persones en actiu o en situació d’atur que els interessi l’obtenció de la certificació en Benestar Animal exigit per la Unió Europea. El curs es farà els divendres 04 d'octubre i 11 d'octubre en horari de tardes, de 17:00 a 21:00h.
El passat 2 d’octubre, els alumnes del segon curs de Producció Agropecuària van fer una visita a Mas Reixagó (Olost de Lluçanès). Es tracta d’una empresa que té diferents activitats: els cultius, la producció de llet, la cria porcina, la producció d’electricitat amb plaques solars fotovoltaiques i la transformació de la llet en diferents tipus de formatge. Els alumnes han pogut conèixer el funcionament de l’explotació i com l’explotació ha anat evolucionant incorporant noves activitats per generar valor.
El divendres 20 de setembre van finalitzar les classes del curs d'Agricultura Ecològica a Quintanes; ara els alumnes ja realitzen pràctiques en diverses empreses del sector. Com a cloenda, alumnes i professorat van celebrar amb un berenar a l'entorn únic de Quintanes. El curs ha servit per formar tots els alumnes en els principis de l’agricultura orgànica que és una manera d’obtenir aliments saludables, de major qualitat nutritiva i sense la presència de substàncies de síntesi química i obtinguts mitjançant procediments sostenibles. A més a més aquest l’agricultura orgànica és un sistema global de gestió de la producció, que incrementa i accentua la salut dels agrosistemes, inclús la diversitat els cicles i l’activitat biològica del sòl.
El divendres dia 4 d’octubre, els alumnes que estudien el primer curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària ha realitzat diferents pràctiques de conducció de tractor. En Josep Bagaria i en Joan Rifà van ser els responsables de dirigir les pràctiques i de posar a prova l’habilitat dels alumnes. El van conduir tots els alumnes que estan cursant el cicle formatiu.
L’objectiu del curs és formar els alumnes com a personal especialitzat en benestar animal en diferents especialitats ramaderes. El curs està dividit en dues parts: una 1a part general, comuna per a tothom, i una 2a part que consisteix en mòduls específics de lliure elecció. És imprescindible tenir la part comuna per poder realitzar qualsevol dels mòduls específics. Dates curs: del 29 de novembre al 27 de desembre de 2013 Part comuna: 190€. Mòdul específic: 75€ Lloc: Quintanes (Les Masies de Voltregà) Codi:003
El curs pretén donar resposta formativa als professionals del sector jardiner i agrari que estan obligats a obtenir el carnet de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris del nivell qualificat. Durada: a principis de l'any 2014 falta concretar (72h). Dies i horari: dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 18:00 a 21:30. Lloc: Quintanes (Les Masies de Voltregà). Codi: 002. Preinscripció:Cal comunicar la reserva de places per telèfon, correu electrònic o personalment, a l’escola EFA Quintanes.El curs inclou el material docent així com els drets a l’examen homologat per la Generalitat de Catalunya. Inscripció Cal fer l’ingrés del preu total del curs al compte de BBVA 0182 9784 790200076717.Al full d’ingrés s’hi ha d’incloure el nom de la persona que s’hi inscriu i el codi del curs que s’hi indica en cada curs. En el cas que s’anul·li el curs, es retornarà l’import de la inscripció.