El matí del 21 de maig, tercer día de viatge, ens han acompanyat els agents mediambientals a conéixer una pineda de pi pinyoner. Allà ens han parlat de l'ordenació, silvicultura, actuacions que s’hi fa, i també hem visitat una repoblació i una àrea tallafoc.
El matí del 21 de maig també hem tingut temps de visitar un dels "retens" d'extinció d'incendis de la província de Toledo. Els treballadors ens han mostrat els equips, vehicles I instal•lacions de les que disposen, tot amb molt bon humor. Els alumnes han pogut pujar a la torre de guaita, fer anar la mànega i recollir-la. La pluja i el vent insistien en posar-nos problemes, però tot ha sortit perfecte.
Hem visitat les instal•lacions de la cooperativa CORMA de Premià de Dalt, al Maresme, de la mà de la Sra. Èlia que molt amablement ens ha fet visitar les instal•lacions, ens ha explicat el seu funcionament i ha respost a les nostres preguntes. Es tracta d’una cooperativa que agrupa una trentena de productors de planta per a jardí i interior. Bàsicament, fa tres dècades que es dedica a la comercialització dels productes dels socis de cara als professionals del sector de tota la Península, així com de diferents països de la resta d’Europa.
Hem visitat la 59a edició de l’exposició de flors, monuments, patis i jardins. Els muntatges florals de diferents tipus i el fet que tingui lloc per la bonica ciutat de Girona, fa d’aquest clàssic una trobada imprescindible per gaudir de les idees i propostes entorn de la flor i l’ornamentació floral.
El passat dijous, 8 de maig, amb els alumnes de 2n del CFGM de Treballs Forestals vam anar a Santa Maria de Merlès a visitar ADEFFA (Associació per a la defensa i estudi de la fauna i flora autòctona). ADEFFA, amb seu a Camadoca, és una entitat dedicada a l’educació ambiental i a la protecció de la fauna i flora autòctona. Al matí la Núria i l’Oriol ens van explicar com va néixer i com ha anat creixent el Centre. Vam poder veure tota la fauna aqüícola autòctona i al·lòctona. Ens van explicar els secrets d’una espècie tan curiosa com les nàiades i la problemàtica de la introducció d’espècies al·lòctones com el cranc americà o el cranc senyal. També vam poder conèixer in situ una gran varietat de rapinyaires i veure el visó europeu en captivitat. A la tarda una anàlisi de la qualitat de l’aigua de la Riera de Merlès i una captura de crancs van completar la visita. I com a cirereta, un bany relaxant. Que n’estava de bona l’aigua!
El passat 30 d’abril, la classe de 1er curs de Gestió Forestal i del Medi Natural vam traslladar-nos fins a Bagà a visitar la piscifactoria de truites. D’aquí van sortir les truites de les que ens van estar burlant una llarga estona quan vam anar a pescar. El senyor Antonio ens va explicar i resoldre les nostres preguntes al detall, des de la fase de reproducció, passant per la incubació, l’alevinatge i l’alliberament per repoblar els rius. Igualment, vam poder veure els diferents tipus de basses que tenen a les seves instal•lacions, comentant els pros i els contres dels seus dissenys.
El dia 30 d’abril de 2014, els alumnes de primer curs del cicle formatiu de grau mitjà de Producció Agropecuària, van fer una visita a l’explotació “La Coromina”, situada a la població de Joanetes, a la comarca de la Garrotxa. El responsable de l’empresa Sr. Albert Puigdemont va explicar als alumnes els diferents cultius que produeixen, tots ells destinats a l’alimentació de les vaques de llet, i també els sistemes de regadiu de què disposen: canó enrotllable, pivots, cobertura mòbil. Gràcies a aquesta visita, els alumnes van poder veure i comparar els diferents sistemes de regadiu i conèixer diferents aspectes a tenir en compte a l’hora de regar. Cal remarcar que a “La Coromina” produeixen la llet “Ato-Natura”, una llet amb un major contingut en àcids grassos Omega-3, els quals ajuden a la prevenció de les malalties cardiovasculars. Des de l’escola agraïm al Sr. Albert Puigdemont la seva col•laboració.
+ info: http://www.ato.cat
Un grup d’alumnes i professors de l’escola MFR PEYREGOUX van fer un viatge a Catalunya entre els dies 22 i 25 d’abril. El dia 23 d’abril, van fer visites professionals. Per una banda un subgrup format per alumnes que estudien la branca “agrària” van visitar “Mas Carous”, una explotació que es dedica a la producció de llet i també a la producció porcina. Per altra banda, el subgrup format per alumnes que estudien l’especialitat “serveis a les persones” van visitar l’Escola Bressol Municipal de Les Masies de Voltregà, i posteriorment la Residència per a gent gran “El Nadal” situada a Vic. El grup sencer va aprofitar per fer una visita a les instal•lacions de l’Escola Quintanes i conèixer el seu funcionament. L’escola “MFR PEYREGOUX” està situada al districte de “Castres”, a la regió de Midí-Pyréneés. Els alumnes d’aquesta escola estudien diferents branques professionals. - Gestió d’una empresa Agrícola. - BAC Pro Serveis a les Persones i als territoris. - Restauració. Des de fa diversos anys, l’escola “MFR PEYREGOUX” col•labora en fer possible que grups d’alumnes de “l’EFA Quintanes” puguin fer un viatge d’estudis a la regió francesa del TARN per tal de conèixer els tipus d’explotacions agrícoles i ramaderes de la regió. Donem les gràcies a les persones que han fet possible les diverses visites.
El dia 25 d'abril va tenir lloc la Jornada d'Antics Alumnes en l'àmbit de les produccions agrícoles i ramaderes a les instal•lacions de l'escola. Aquesta vegada, fruit de les peticions i de les conclusions de la jornada de l’any passat, es van preparar dues sessions: A la primera es va exposar un tema molt important i d’actualitat, com és el de la seguretat a les granges. Vam comptar amb la col•laboració d’en Robert Serra, del Grup de Proximitat de la Policia Autonòmica, amb qui els assistents van poder comentar i aclarir molts dubtes sobre com s’ha d’actuar dins del marc legal en cas de patir robatoris. A la segona, en Marc Prat, de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el suport d’ACC1Ó, ens va presentar una sessió d’iniciació al negoci internacional, dirigida específicament a empreses del sector ramader amb poca o cap experiència en la internacionalització, per tal de facilitar la informació bàsica i les eines més útils per entrar dins d’aquest tipus de negoci, l’esmentada presentació va generar un interessant debat entre els assistents. Posteriorment, el professor Marco Jacho López va fer la presentació de l’espai creat pels antics alumnes a la pàgina web de l’escola, que pretén ser un punt de trobada i un servei més als nostres alumnes un cop hagin acabat els seus estudis. Després de les presentacions, vam organitzar una Taula Rodona amb la participació de la Sra. Carme Salse, en representació de l’empresa SESACOR SL, i dels antics alumnes, amb la finalitat d’avaluar els resultats de la jornada. Finalment vam poder gaudir d’un dinar de germanor preparat esmeradament pel nostre personal de cuina. La jornada va ser, tot un èxit.
Entre els dies 31 de març i 4 Abril de 2014, un grup format per 16 alumnes i dos professors de l’escola francesa MFR Bourgougnague varen allotjar-se a l’EFA Quintanes durant el seu viatge d’estudis. El grup va visitar, entre altres, l’explotació de Treballs Agrícoles Godayol (Folgueroles), l’explotació de vaques de llet La Riera (Els Hostalets de Balenyà), l’explotació avícola i porcina i l’Agrobotiga Mas (Centelles), el concessionari New Holland (Vic), l’elaboració d’embotits a Riera Ordeix (Vic), la cerveseria artesanal Gatgraz (Roda de Ter) i l’explotació porcina Granja Rovelló (Manlleu). També varen fer una vista turística a la ciutat de Barcelona i a Vic. La MFR Bourgougnague col•labora amb Quintanes des de fa anys en l’organització de viatges i intercanvis que permeten que alumnes de Quintanes puguin fer un període de pràctiques en explotacions franceses. Des de l’escola agraïm a totes les persones que han col•laborat per fer possible aquest viatge.
El passat 24 d’abril, amb la classe de 1er curs de Gestió Forestal i del Medi Natural vam intentar aprendre els fonaments bàsics de la pesca amb mosca, amb els monitors de l’escola de pesca de Viladrau. Abans de començar la part pràctica, en Joan Serra va ser el nostre amfitrió va fer una xerrada sobre la situació de la pesca a Catalunya en l’actualitat (gestió, problemàtica, futur, etc) així com de la modalitat de la pesca sense mort i la seva passió per aquesta modalitat. La posterior sessió pràctica va tenir dues parts: la primera la vam fer a un camp de polo on els alumnes, com espadatxins, anaven brandant les canyes i fils tot aprenent les principals tècniques de llançat; i la segona part ja va ser a la bassa que tenen preparada pels principiants, per fer front a les espavilades truites. El resultat final van ser 4 truites i una sensacional jornada de pesca per a principiants. El curs vinent repetirem!
El dijous 10 d’abril, amb els alumnes de segon de superior de Gestió Forestal, es van visitar les instal•lacions que l’empresa Aricoforest té a Les Preses. En aquesta visita, el gerent, Antoni Arimany (ex-alumne de Quintanes), ens han explicat com es va aconseguir pràcticament des de zero muntar una empresa de treballs forestals i de jardineria i com ha anat creixent i expandint-se. Els alumnes han pogut veure part de la maquinària de la que disposa l’empresa i com s’organitza, com s’aconsegueix portar-ne el control, etc.
+ info: http://www.aricoforest.com/
El passat dimecres 9 d’abril, amb els alumnes de 2n de producció agropecuària vam fer una sortida a visitar molta maquinària, ja que el pla d’estudis anava d’aquest tema. Al matí, la visita d’estudis va ser a Can Fraser, d’Aiguaviva, on el Sr. Jordi Aulet i Batlle ens va ensenyar tota la maquinària de l’explotació, amb la qual també treballen per a altri. Si tenim en compte que l’empresa disposa d’11 tractors de diferents marques, entre 70 i 300 cv de potència, ens podem imaginar una mica les dimensions de l’explotació i el per què la visita del pla d’estudis de maquinària. També vam poder veure tot tipus de màquines que van darrera o davant del tractor, com subsoladors, xísels, embaladores , grades rotatives, grades de discs, remolcs, sembradores i un llarg etc. Va ser una visita molt aprofitada i que els alumnes van valorar molt positivament. A la tarda, continuant amb el tema de la maquinària agrícola, vam visitar la fàbrica Juscafresa, a Camallera, on la família Juscafresa, amb el Sr. Joaquim al davant, ens van explicar i ensenyar tot el referent a la construcció de les seves màquines com remolcs escampadors, auto- segadors, unefeeds, banyeres... Aquesta visita és molt interessant ja que aquí es pot veure tot el procés que hi ha abans de sortir una màquina al mercat.
Del 17 de març al 4 d’abril, els alumnes de Grau Mitjà de Producció Agropecuària van fer una estada en famílies a la zona francesa de l’Aquitània. Repartits en 21 explotacions diferents, dedicades principalment a vaques de llet, vaques de carn, porcs, cereals, vinya, fruiters, pollastres, cabres, ovelles, cavalls, maquinària, van poder veure i viure una realitat diferent a la nostra, remarcant sobretot els temes de venda directa i associacionisme, molt desenvolupats all país veí. Aquestes explotacions estaven repartides en uns 3.500 km² entre les poblacions de Marmande, Bergerac, Villaneuve-sur-Lot i Cazideroque, fent centre a Bourgougnague, on hi ha l’escola Jolibert, que és la que aconsegueix trobar totes aquestes explotacions per poder fer-hi les pràctiques. La valoració per part dels alumnes ha estat bona i per part de les famílies franceses també, tenint en compte que la puntuació més baixa ha estat un 7,5 sobre 10. Des d’aquí remarcar la bona experiència aconseguida i la possibilitat de continuar amb aquests intercanvis.
El mateix dia 3 d’abril a la tarda, amb el grup de jardiners, vam anar al Golf El Montanyà, a Seva, on malgrat la pluja intermitent, vam tenir l’oportunitat de fer un recorregut pel camp de golf, guiats pel responsable de manteniment de la gespa, el qual, sobre el terreny, ens va explicar, les diferents zones del camp, els tipus i varietats de gespa, tots els treballs de manteniment, el sistema de reg, la maquinària utilitzada i les seves característiques, etc. La visita va ser molt interessant ja que els alumnes varen descobrir la dimensió i el grau d’especialització dels diferents treballs que cal realitzar en un camp de golf. L’entorn visual del camp, el parc natural del Montseny, va ser un atractiu afegit per la seva gran bellesa paisatgística. Gràcies a les dues visites, els alumnes van comparar les particularitats de les gespes esportives dels camps de futbol, i les dels camps de golf. Amb aquestes línies volem agrair al Golf El Montanyà, i al Sr. Josep Tió la seva col•laboració, que ha permès la realització de la visita.
Els alumnes de jardineria estudien entre altres coses, la sembra i el manteniment de gespes, i també la implantació de pans d’herba. En relació amb aquests temes, el passat dia 3 d’abril, els alumnes van visitar el Camp Nou. El tècnic de l’empresa Royalverd, encarregat de la gespa del camp, va explicar tots els aspectes de la instal•lació i els diferents treballs de manteniment de la gespa: la sega, el reg, la fertilització, els tractaments, etc. També ens va mostrar la maquinària utilitzada per cada operació, i les instal•lacions de control del reg. Gràcies a aquesta interessant visita, els alumnes vam observar l’excel•lent qualitat de la gespa del camp, que és el resultat del treball d’un equip de jardiners professionals. Volem aprofitar aquestes línies per agrair tota l’atenció rebuda, i la col•laboració del FCBarcelona, de Royalverd, i de les persones que han fet possible la visita.
Amidaments al bosc, als jardins i als camps. Tots els alumnes de grau mitjà han treballat dur aquesta darrera alternança fent pràctiques amb el teodolit. El nostre proper objectiu? Treballar les dades i dibuixar el plànol dels camins i un mapa del bosc de Quintanes.
El passat dia 21 de març, els 23 alumnes de primer d’agràries, amb l’Albert i en Josep, van anar a visitar l’empresa Vernis i Taberner Equips S L, més coneguda com Can Vernis, concessionari John Deere a Gurb. Va ser un matí intens veient màquines, tractors, instal•lacions i després fent un munt de preguntes que molt amablement ens va respondre el Sr. Toni, responsable comercial de la casa. Van poder conèixer a fons el funcionament d’una empresa d’aquestes característiques i veure el dia a dia en la seva feina: vendes, reparacions , fabricació i emmagatzematge de diferents màquines i productes agrícoles. Molt bona visita, que després va donar molt de sí per a poder fer conclusions en comú i debatre temes referents a marques, diferències, avantatges , inconvenients, vocabulari utilitzat... Des d’aquí volem donar les gràcies a l’empresa VERNIS per a la seva amabilitat.
Entre els dies 17 i 21 de març 2014, el grup d’alumnes que acabaran Cicle Superior de Gestió d’Explotacions Agropecuàries, acompanyats pels monitors Albert Bastida i Xavier Pujol, van realitzar un viatge d’estudis a Baden-Württemberg (Stuttgart), un estat d’una gran bellesa paisatgística. Aquest viatge va permetre conèixer la ramaderia de la zona. Durant el viatge es van fer sis visites a diferents empreses de vaques de llet, tres d’elles amb planta de biogàs destinat a la producció d’electricitat. En una de les explotacions, les vaques eren frisones, i en les altres eren de raça Fleckvieh, una raça mixta que té una bona aptitud làctica i càrnia. Cada explotació tenia un sistema de munyida singular. Algunes explotacions disposaven d’innovadors sistemes de distribució automàtica del jaç, i/o sistemes de barreja i distribució automàtica a l’estable de la ració d’alimentació. També es va visitar el centre d’assaig i investigació porcina de la Universitat Hohenheim, situat a Eningen u.A; el centre de remunta equí Marbach situat a Gomadingen, que és el més antic d’Alemanya; una gran explotació ovina, on fan la venda directa; la fàbrica de tractors John Deere, situada a Mannheim, i el centre europeu de distribució de recanvis situat a Bruchsal; i finalment el Museu Mercedes-Benz a Stuttgart. Des de l’escola agraïm a totes les persones que han fet possible el viatge, començant per l’organitzador de les visites a les explotacions, el Sr. Gerhard Schwarting, professor a la FH Nürtingen, i a tots els responsables de les diferents empreses visitades: Sr. Alexander Buntz, Sra. de Karl Wagner, Sr.Tomas Münch, Srs.Uwe und Waltraud Manz, Srs. Schepper, Sr. Stephan Kalmbach, Sr. Stolz, Sra. Astrid von Velsen-Zerweck i la Sra. Müller, Sra. Marthe Rützel.
El divendres 14 de març amb els alumnes de 2n de Grau Mitja d’Agropecuaris vam visitar l’explotació de conills de Gurb anomenada J. Vilaró, Granja Soler S L. Aquesta explotació actualment té 4.100 conilles, més 1.500 de reposició i uns 22.000 conills d’engreix. Explotació pionera en instal•lacions a l’aire lliure que ha anat creixent de mica en mica fins als números actuals. L’Ivan, responsable de l’explotació i antic alumnes de la nostra escola, ens va explicar en detall tot el que comporta aquesta feina dins d’una granja d’aquestes característiques, amb els seus avantatges i els seus inconvenients.
El dijous dia 20 de març. amb els alumnes de primer d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, vam visitar l’empresa del Sr. Albert Camprubí, una explotació forestal i ramadera, situada al Lluçanès. La finca disposa de 100 hectàrees de bosc i 30 de conreus. Tota aquesta superfície s’utilitza per la pastura de 80 vaques de carn. L’explotació disposa també d’una granja de porcs d’engreix i una casa dedicada al turisme rural “El Francàs vell”. L’Albert, antic alumne de l’escola, va fer una explicació de com gestiona tècnica i econòmicament la seva empresa en els diferents àmbits: forestal , ramader, agrícola i turisme. Va contestar totes les preguntes dels alumnes i ens va ensenyar en detall la finca i les seves instal•lacions. Aprofitem per agrair el temps que ens va dedicar l’Albert i la col•laboració que presta a l’escola des de fa anys, atenent a diferents grups.
El dijous 20 de març vam visitar la finca forestal anomenada El Mataró de Cerdans on hi ha castanyer, alzina, alzina surera, Avet de Douglas, pinastre, pi insigne, etc. En aquesta finca forestal es combina la gestió productiva amb la gestió lúdica i divulgativa. Es posa èmfasi en els aspectes etnobotànics. Excel•lents explicacions tècniques les que ens va donar el Sr Albert Bosch, ex alumne de l'escola.
El dimarts 20 de març amb els alumnes de primer de grau mitjà de jardineria, s’ha visitat les instal•lacions que l’empresa Ribas Fitosanitaris té a Mataró. Aquesta empresa treballa en l’àmbit de l’agricultura i les llavors des de 1895 i des de 1965 també es dedica a l’aplicació de productes fitosanitaris en arbrat urbà i espais verds en general En aquesta visita ens han ensenyat les diferents màquines de tractaments fitosanitaris de que disposen un canó amb un dipòsit de 500 l muntat sobre una Pick Up, un canó de polvorització amb un dipòsit de 1000 l muntat sobre un camió, un polvoritzador hidràulic suspès, etc. També ens han explicat el funcionament de les màquines, la prevenció i precaucions en l’emmagatzematge i aplicació de productes fitosanitaris, la normativa que en regula la comercialització i us i els equips de protecció individual que convé utilitzar i els nous sistemes de lluita , com la lluita biològica i la biotècnica amb trampes de feromones.
El 18 de març el curs de primer de Grau Superior en Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries va assistir a una jornada sobre meteorologia i climatologia a l’Observatori de Pujalt que forma part del Servei Meteorològic de Catalunya i de la “XOM” (Xarxa d’Observadors Meteorològics). Els observatoris tenen la funció d’ampliar la disponibilitat i el tipus d’informació meteorològica de la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (XEMEC), configurada en la seva totalitat per equips automàtics. A l’Observatori de Pujalt tenen totes les funcions de l’observació meteorològica i el registre de les dades pròpies d’una estació automàtica (vent, humitat, temperatures, radiació...). Recentment han complert 10 anys d’observació, i actualment ho gestiona el meteoròleg Albert Borràs. http://www.observatoridepujalt.cat/cat/Ernest-Guille-i-Moline Amb els nostres alumnes vam desenvolupar la jornada en quatre parts: Part 1: Funcions i característiques dels observatoris i com es fa el registre meteorològic diari. Part 2: Tipus, característiques i funcions dels aparells meteorològics Part 3: Com es realitza un estudi climàtic / meteorològic Part 4: Realització de diferents experiments per entendre el comportament dels fenòmens o processos meteorològics.
El dia 7 de març, per complementar l’assignatura de producció fructícola, es va preparar una jornada amb un professional del sector sobre les característiques generals de la fructicultura (tècniques, comercialització, tipus d’esporgues, malalties, mà d’obra...) i una segona part en la que es va centrar en el reconeixement de diferents brots de l’arbre, tipus de gemmes... Una vegada feta la part de reconeixement, vam practicar una esporga de pomeres i presseguers. Tot va ser gracies a la finca del Sr. Josep Font, els seus arbres i explicacions. I és des de aquestes línies que li volem donar les gracies per ajudar-nos en la formació dels alumnes.