El divendres 20 de setembre van finalitzar les classes del curs d'Agricultura Ecològica a Quintanes; ara els alumnes ja realitzen pràctiques en diverses empreses del sector. Com a cloenda, alumnes i professorat van celebrar amb un berenar a l'entorn únic de Quintanes. El curs ha servit per formar tots els alumnes en els principis de l’agricultura orgànica que és una manera d’obtenir aliments saludables, de major qualitat nutritiva i sense la presència de substàncies de síntesi química i obtinguts mitjançant procediments sostenibles. A més a més aquest l’agricultura orgànica és un sistema global de gestió de la producció, que incrementa i accentua la salut dels agrosistemes, inclús la diversitat els cicles i l’activitat biològica del sòl.
L’objectiu del curs és formar els alumnes com a personal especialitzat en benestar animal en diferents especialitats ramaderes. El curs està dividit en dues parts: una 1a part general, comuna per a tothom, i una 2a part que consisteix en mòduls específics de lliure elecció. És imprescindible tenir la part comuna per poder realitzar qualsevol dels mòduls específics. Dates curs: del 29 de novembre al 27 de desembre de 2013 Part comuna: 190€. Mòdul específic: 75€ Lloc: Quintanes (Les Masies de Voltregà) Codi:003
El curs pretén donar resposta formativa als professionals del sector jardiner i agrari que estan obligats a obtenir el carnet de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris del nivell qualificat. Durada: a principis de l'any 2014 falta concretar (72h). Dies i horari: dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 18:00 a 21:30. Lloc: Quintanes (Les Masies de Voltregà). Codi: 002. Preinscripció:Cal comunicar la reserva de places per telèfon, correu electrònic o personalment, a l’escola EFA Quintanes.El curs inclou el material docent així com els drets a l’examen homologat per la Generalitat de Catalunya. Inscripció Cal fer l’ingrés del preu total del curs al compte de BBVA 0182 9784 790200076717.Al full d’ingrés s’hi ha d’incloure el nom de la persona que s’hi inscriu i el codi del curs que s’hi indica en cada curs. En el cas que s’anul·li el curs, es retornarà l’import de la inscripció.
L'objectiu d'aquest curs és donar resposta als professionals del sector jardiner i agrari que participen de forma directa en l'aplicació o manipulació de productes fitosanitaris (que no siguin gasos o generadors de gasos classificats com a tòxics i/o molt tòxics, d'acord amb el REIAL DECRET 255/2003) i que estan obligats a disposar de carnet de nivell bàsic. Durada: del 21 d’octubre al 04 de novembre(24h) / del 05 de novembre al 18 de novembre Dies i horari: dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres de 16:00 a 18:30. Lloc: Tac-Osona Vic (Vic). Codi: 001.
Preinscripció: Cal comunicar la reserva de places per telèfon, correu electrònic o personalment, a l’escola EFA Quintanes. El curs inclou el material docent així com els drets a l’examen homologat per la Generalitat de Catalunya.
Inscripció Cal fer l’ingrés del preu total del curs al compte de BBVA 0182 9784 790200076717. Al full d’ingrés hi ha d’incloure el nom de la persona que s’hi inscriu i el codi del curs que s’hi indica en cada curs. En el cas que s’anul·li el curs, es retornarà l’import de la inscripció.
El proper dia 12 de setembre de 2013 s’inicia el nou curs 2013/2014. Començaran les classes els alumnes de primer de Grau Mitjà de Producció Agropecuària, Aprofitament i Conservació del Medi Natural (Forestals) i Jardineria. També inicien el curs i les classes els alumnes de primer de Grau Superior de Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries i els de Gestió Forestal i del Medi Natural. I tots els alumnes de segon iniciaran el curs realitzant pràctiques el dia 16 de setembre a les empreses corresponents. Propera reunió de pares dels alumnes de Primer de Grau Mitjà el dia 13 de setembre a 2/4 de 4 de la tarda.
El proper dia 13 de setembre a 2/4 de 4 de la tarda hi haurà la reunió de pares dels alumnes de primer dels cicles formatius de grau mitjà durant la qual es presentarà l’escola, l’equip docent, la normativa, el calendari escolar i les activitats que es treballaran. A part d’aquests temes també es parlarà de les dates de reunions de pares, de les pràctiques a les empreses i s’informarà del viatge d’estudis anual. Al final de la reunió es presentarà l’eina bàsica de treball dels alumnes que és l’Aula Virtual: per a què serveix i quin és el seu funcionament.
Vist el creixent interès per part dels productors i tècnics llatinoamericans per tal d’adquirir coneixements pràctics sobre producció porcina i la riquesa en recursos humans i alimentaris de llurs països, que els converteixen en una font important per a la producció d’aliments, volem omplir el buit existent en llurs països d’origen on no troben l’assessorament ni la formació tècnica qualificada que ells necessiten. És per això que ens complau informar-vos que l’escola, conjuntament amb Inti Veterinaris, empresa dedicada al assessorament en producció porcina, benestar animal i capacitació agrària, han arribat a un acord de col·laboració per desenvolupar, divulgar i impartir el “Primer Curso de Gestión Básica de la Empresa Porcina”.
Com cada any, el curs d’inseminació artificial en bestiar boví, dirigit als alumnes del cicle formatiu de grau mig de Producció Agropecuària, ha estat tot un èxit.
El curs està impartit dins l’assignatura de Fonaments Zootècnics pels mateixos professors del centre. El contingut del curs es divideix en dues parts:
· Fisiologia de la reproducció
· Tècnica d’inseminació
D’aquesta manera, durant el curs, els alumnes adquireixen els coneixements necessaris, tant els fonaments teòrics com la tècnica i pràctica per poder desenvolupar aquesta activitat d’una manera eficient a l’explotació.
Volem remarcar la importància de les explotacions col·laboradores, gràcies a les quals els nostres alumnes poden posar en pràctica els coneixements adquirits i perfeccionar-los fins aconseguir els objectius del curs. Per tant, volem transmetre el nostre profund agraïment a les explotacions ramaderes col·laboradores:
L’Escanera, la Riera, la Cavalleria, Mas Puig, el Camp Gran, Agricola Palou, Can Domenech, Mas Oriol i Can Cua Nou
A escola Quintanes, el crèdit de síntesi es concreta en un projecte individual, que cada alumne elabora al llarg del curs i que, al final de curs, exposa i defensa davant un tribunal de professionals que n’avalua el resultat: el crèdit de síntesi és un indicador del treball, l’esforç i la constància de cadascun dels alumnes. La presentació oral de projectes és la culminació del treball del crèdit de síntesi. La presentació és, doncs, la darrera prova que els alumnes han de superar per poder acabar amb èxit el cicle formatiu de Grau Mitjà a l’Escola Quintanes. Durant el matí del divendres 14 de juny, un total de 15 alumnes del cicle formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària van exposar el seu projecte davant un tribunal format per professionals del sector de la ramaderia. Aquest any els projectes presentats estaven centrats en temes diversos com són: el compostatge; les explotacions de vaques de llet; els sistemes de deslletament porcí; l’aplicació de les lleis de benestar animal en una explotació porcina, una explotació d’ovelles, les explotacions de vedells d’engreix; l’elaboració i venda directa de làctics a l’explotació; les explotacions de pollastres d’engreix; una hípica; la cria de conills; etc.El tribunal va ser possible possibles gràcies a la col·laboració desinteressada de deu persones que van avaluar els projectes dels alumnes: Joan Bagaria de BIT Ramadera (Les Masies de Voltregà), Albert Collell de Caramatxel (Manlleu), Josep Costa de la Hípica La Vall (l'Esquirol), Jaume Heras (Rupit & Manlleu), Josep Ma Isern de Sant Pere el Pla (Sora), Abel Peraire del Soler de N'Hug (Prats Lluçanès), Jordi Prat de Can Corretja (Vinyoles), Josep Puigoriol de Mas Canadell (Santa Ma d'Oló), Josep Orra de la Casanova Puigoriol (Vic) i Jordi Valldaura de La Torre d'Oristà. Des de l’escola agraïm la col·labora a tots ells.
Després d'un any de treball i d'un grapat de nervis va arribar el gran dia, el dia en què els alumnes de 2n del CFGM de Treballs Forestals exposaven el seu treball de síntesi. Com sempre hi va haver una mica de tot: nervis, presses, suors, somriures.... Cada alumne va fer el seu procés i va demostrar davant d'un tribunal format per professionals del sector gran part dels coneixements adquirits durant el curs. Va ser la culminació de tot un any de treball. Els professionals que van fer la valoració dels projectes van ser el Sr. José Santaella, enginyer agrònom, el Sr. Oleguer Planas, enginyer forestal, el Sr. Martí Fugarolas, empresari forestal, el Sr. Jaume Tolrà, Tècnic de l’ADF Burriac, el Sr. Pere Medina, TAC-Osona, el Sr. Arturo Navarro, Tècnic Superior en Gestió i Organització dels recursos Naturals i Paisatgístics, el Sr. Josep Grau, coordinador de l’ADF Esparreguera, el Sr. Josep Ma Castany, PN Montesquiu i el Sr.Boris Lapuerta, Tècnic Superior en Gestió i Organització dels Recursos Naturals i Paisatgístics.
El passat divendres dia 14 de juny, els alumnes de jardineria de cfgm van presentar a Quintanes davant d’un tribunal constituït per professionals del sector els seus projectes de jardineria. Aquests treballs havien estat desenvolupats durant tot el curs i eren projectes reals. Es va destacar de moltes de les propostes la seva originalitat i adaptabilitat als temps actuals en els que es mirava de combinar pressupostos assequibles amb un bon disseny i la sostenibilitat de l'enjardinament. Aquest acte va servir una vegada més per donar un altre pas en la formació dels nostres estudiants i que tinguessin un nou contacte amb la realitat del sector.Agraïm la col·laboració de Laia Grifell, Quintanes Natura autònoma, Eduard Riera, antic alumne i treballador de Jardins Ramon, Albert Vall, antic alumne, Josep A. Uroz, antic alumne CFGS gestió i Organització de Recursos Naturals Paisatgístics i treballador de Naturepolitan i guanyador de la IV edició dels premis “Sostenibilitat i Innovació de l’Àmbit Agroalimentari de Catalunya”, Albert Mas de l’empresa Japan Espais, Narcís Puigdomenech de l’empresa Bolets de soca. Els coordinadors de l’acte van ser en Manel Vicente i en Carles Lorca.
Durant la tarda del dilluns 17 de juny, els nostres alumnes del cicle formatiu de Grau Superior de Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries van exposar el seu projecte de final de curs, davant un tribunal format per professionals del sector de la ramaderia. Aquest any els projectes han estat orientats a la comercialització i venda directa dels diferents productes que els nostres alumnes s’han posat com a objectiu, en els seus respectius treballs. A la presentació oral vam tenir l’oportunitat de sentir les experiències viscudes a llarg de tot l’any durant el desenvolupament de tot el procés productiu de diferents explotacions agropecuàries, temes treballats, evidentment, dins l’assignatura de síntesi. Per constituir el tribunal vam comptar amb la col·laboració de tres distingits tècnics del sector: el veterinari Julià Serrat, tècnic de BALSA; el veterinari Josep Coma, Tècnic de Provetsa; i l’enginyer Oriol Urgell, tècnic de Proega. Tècnics als quals volem agrair la seva col·laboració per la valoració que han realitzat dels projectes dels nostres alumnes.
El passat dia 17 de juny els alumnes del cicle formatiu de Grau superior de Gestió dels Recursos Naturals i Paisatgístics van fer la presentació del projecte de l'àrea forestal davant de professionals del sector. Aquest any varen participar com a tribunal el Sr.Albert Bosch (Associació de Propietaris del Montseny), el Sr. Jordi Faus (Consorci d'Espais d'Interés Natural del Ripollès), el Sr. Santi Farriol (DARP), el Sr. Ferran Moll (E2estudis), el Sr. Lluís Pujol (Centre de la Propietat Forestal), la Sra. Anna Sanitjas (Parc Natural del Montseny | Diputació de Girona), el Sr. Joan Soldevila (Enginyer Tècnic Forestal) i el Sr. Jordi Vigué (Vigué i Subirà). Els agraïm a tots ells la seva col·laboració, ja que els nostres alumnes van presentar projectes molt interessants i ben realitzats.
Us recordem que el proper divendres 14 de juny es presentaran els projectes dels alumnes de Grau Mitjà. A 2/4 de 12 començaran les presentacions dels projectes del Cicle de Producció Agropecuària, després hi ha la reunió de pares i després el dinar. A partir de les 17h hi haurá les reunions de pares dels alumnes de Jardineria i Treballs Forestals, seguidament les presentacions dels projectes i per últim un berenar-sopar. Esperem la vostra assistència.
La Festa del Camp 2013 va ser un èxit, amb més de 450 assistents als diferents actes. La diada va començar amb la final de futbol entre dos equips d’alumnes de l’escola; va ser un bon partit, amb joc net i molt disputat. Els guanyadors, els alumnes de segon curs de grau mitjà de jardineria, es van endur cada un d’ells un bon pernil. Simultàniament, uns altres alumnes participaven a la gimcana de tractors, en proves d’habilitat i rapidesa, organitzada pel Josep Bagaria, professor de l’escola i amb la col•laboració de maquinària Vernis, concessionària de John Deere. La primera posició va ser pel Joan Lleal, de segon curs de produccions agropecuàries. A les dotze es va celebrar la Missa oficiada per Mossèn Xavier Pont. L’acte acadèmic el va presidir el Sr. Toni Arimany, en representació del Gremi de Jardiners de Catalunya, qui compartí taula presidencial amb el Sr. Sergi Vilamala, alcalde de Les Masies de Voltregà, el Sr. Joan Contijoch, President de la Fundació Caixa Manlleu i el Director de l’Escola. Es va fer el lliurament de diplomes als alumnes de segon curs dels diferents cicles que s’imparteixen a l’escola. Els tutors de curs i diferents alumnes van fer uns parlaments molt emotius. Durant l’acte acadèmic es van lliurar els premis “Q”, que cada any s’atorguen a empreses i persones que fa anys que col•laboren amb l’escola. Aquest curs s’ha premiat com a representant del sector forestal al Sr. Joaquim Cusachs, del de jardineria al Sr. Carles Viladecans i finalment del sector agrari i ramader al Sr. Josep Domenech. També es va fer entrega del premi “Q” a l’emprenedoria per antics alumnes de l’escola que han arrencat un negoci, l’han fet viable i són un referent per altres antics alumnes. Els dos antics alumnes premiats van ser el Sr. Jaume Reixach, per la creació d’un viver de planta ornamental i el Sr. Lluís Mauri per la seva explotació de cabres i la producció de formatges ecològics. Les dues empreses punteres en el sector i de reconegut prestigi. Molt emotiva va ser la trobada de la promoció convidada a la Festa, aquest anys la 26a, pel fet de retrobar-se a l’escola i recordar els dies que van passar junts. Un gran dinar amb més de 450 persones preparat per les cuineres de l’escola amb una excel•lent fideuà i una fantàstica carn a la brasa preparada per l’Eduardo, el Santi i el Joan. La diada es va tancar amb l’espectacular concurs de motoserres, organitzat pels professors de pràctiques de forestal, el Carles i el Manel amb la col•laboració de dos antics alumnes, l’Arturo i l’Oriol. Unes proves de molt nivell on la destresa, habilitat, rapidesa i seguretat eren el que puntuaven. El guanyador va ser l’Èric Ribas, alumne de segon de grau superior. Va rebre com a premi una rèplica d’una preciosa destral del 1928 de la marca Sthil, cedida per l’empresa Vicreu, gran col•laboradora de l’escola des de fa molts anys. Un dia entranyable que van gaudir tots plegats, pares, alumnes, antics alumnes, professors, personal no docent, amics i col•laboradors de l’Escola EFA Quintanes.
El dijous 6 de juny, els alumnes de 2on de Grau Superior de Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries van visitar l’explotació Cal Bernadàs, situada al municipi de Casserres (Berguedà).
Aquesta explotació és un exemple de diversificació i de noves activitats del món agrícola. A part de cria i engreix de bestiar boví i porcí, i cultius, el 1994 van engegar l’activitat d’agroturisme, rehabilitant antigues masoveries de les quals eren propietaris, actualment disposen de 3 cases rurals al municipi de Casserres i una masia a Moià.
En aquesta visita els alumnes han pogut veure la convivència de l’activitat agrària i ramadera amb la de l’agroturisme, i com s’ho fan per donar-se a conèixer.
+ info: http://www.calbernadas.com
El dimecres 29 de maig, l’escola Quintanes va participar, amb els alumnes de primer de Grau Mitjà de Produccions Agropecuàries, a la jornada intercomarcal de cultius herbacis que enguany es realitzava als camps d’experimentació que té l’IRTA a la finca Mas el Jovell de Gurb. En aquesta jornada els alumnes van rebre informació sobre:
- Novetats en material vegetal de blat tou.
- Noves varietats d’ordi.
- Identificació a camp de les malalties que han aparegut en blats i ordis.
- Estratègies de fertilització per produir un blat de qualitat.
- Producció de pans singulars a partir de varietats locals, Xeixa i Forment.
+ info: http://www.irta.cat/es-es/RIT/Noticies/paginas/Jornada_intercomarcal_cultius_herbacis.aspx
El passat dia 23 de maig, un grup d’alumnes del cicle formatiu de Grau Superior de “Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries”, va realitzar una visita a l’empresa “Mas Serí”, situada al municipi de Gurb.
“Mas Serí” és una explotació porcina que disposa de diferents sistemes que optimitzen la climatització de les seves instal·lacions porcines.
La Sra. Judit Roca, responsable de l’explotació porcina, va explicar el funcionament dels sistemes de climatització de la granja. Cal destacar que els sistemes de climatització són de disseny propi i que a “Mas Serí” van crear l’empresa AerosystemRoti, especialitzada en el disseny, la fabricació i la instal·lació de sistemes de climatització per granges porcines.
Alguns dels sistemes que els alumnes van poder veure són: les unitats de deslletament ROTISUIT®, els Salvagarrins ROTIVENT i els sistemes de Climatització ROTI.
- Les unitats de deslletament ROTISUIT® són mòduls prefabricats dissenyats per mantenir unes condicions ambientals d’humitat i de temperatura òptimes en l’etapa inicial del post-deslletament dels garrins. Una altra de les carácterístiques destacables dels mòduls és que mantenen la temperatura sense necessitat de calefacció, cosa que significa un estalvi de costos.
- El Salvagarrins ROTIVENT és un dispositiu especialment dissenyat per evitar aixafament de garrins i per tant reduir la mortalitat en l’etapa inicial de la lactació.
- Els sistemes de Climatització ROTI, aplicats ja sigui a maternitats, gestacions, deslletaments o engreixos, asseguren una correcta ventilació i, si cal, la refrigeració de naus.
+ info: https://sites.google.com/site/aerosystemroti/
El passat dia 22 de maig, un grup d’alumnes del cicle formatiu de Grau Superior de “Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries” va realitzar una visita a l’empresa “La Riera”, situada a la Guixa, al municipi de Vic. "La Riera” és una empresa agrícola i ramadera que porta a terme activitats diverses: la venda directa de pollastre ecològic, criat a la pròpia explotació, la producció de cultius ecològics que també destinen a l’alimentació dels pollastres, la cria de vedells i de porcs, la producció de compost i altres substrats especialment formulats per a horticultura i jardineria. A més a més, a “La Riera” ofereixen un servei d’allotjaments d’agroturisme del tipus “Residència Casa de Pagès”. Al capdavant de “La Riera” hi ha la Família Serrabassa Parramon, que anys enrere van decidir reconvertir l’empresa a l’agricultura ecològica. Es van inscriure a l CCPAE, i van arrencar noves activitats per tal de crear valor des del sector agrícola i ramader. Durant la visita, en Santi i l’Anna, varen explicar als alumnes l’evolució de l’empresa i les seves diverses activitats, especialment la producció ecològica, que és la producció principal. Gràcies a aquesta visita, els alumnes també van tenir ocasió de sentir que per poder tirar endavant una empresa és important l’actitud personal; la iniciativa i l’emprenedoria, la imaginació i la innovació: els alumnes van poder veure exemples concrets de com a l’empresa aprofiten els recursos disponibles, busquen solucions als nous reptes, i s’adapten a noves situacions i oportunitats de mercat.
+ info: http://www.lariera.cat/
Un grup de 35 alumnes i 4 professors de l’escola MFR La Grive, situada a BOURGOIN-JALLIEU a la regió de Lyon, van visitar l’escola EFA Quintanes el dia 16 de maig. Durant aquesta visita hi va haver una trobada entre els alumnes francesos i els alumnes de Quintanes que estudien el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’explotacions agropecuàries. Els alumnes francesos estudien l’especialitat de Tècniques de venda i consell en productes alimentaris. L’escola MFR La Grive, a l’igual que l’EFA Quintanes, aplica la pedagogia de l’alternança, que combina períodes de formació a l’escola i períodes de formació a l’empresa. Aquesta visita es va fer en el marc d’un viatge que el grup francès va realitzar a Catalunya entre els dies 13 i 17 de maig.
Presentació. Com crear una empresa familiar des de l’inici? Com gestionar-la posteriorment, per tal de mantenir l’estructura necessària per obtenir beneficis? Quines decisions empresarials ens marquen la direcció de la nostra empresa de jardineria? Quins criteris hem de tenir en compte? Aquestes i altres qüestions es respondran al llarg de la jornada.
9.15h Presentació de la Jornada, Sr. Antoni Martorell, director de l’EFA Quintanes.
9.30h L’experiència de Jardineria Moix, Sr. Josep Moix, gerent de Jardineria Moix.
11.15h Pausa
11.45h L’experiència de Jardineria Monés, Sr. Oriol Monés, gerent de Jardineria Monés, i Sra. Dolors Lafuente, administració-direcció de Jardineria Monés
13.00h Taula Rodona
14.00h Cloenda de la Jornada
La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament abans de l’11 de maig a través de l’EFA Quintanes (Tel.:93 850 24 41-A/e:quintanesnatura@quintanes.com). Persones de contacte: Sra. Laia Grifell i Sra. Núria Saus. També us podeu inscriure a través del servei de preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: www.ruralcat.net/preinscripcionspatt
El dia 15 de maig (Sant Isidre) hem fet una Visita d’Estudis a Mas Torremansa, a Cassà de la Selva. Els alumnes de 2n de Producció Agropecuària estaven molt interessats en poder veure una sala de munyir rotativa de 40 punts, flotant sobre l'aigua.
La veritat és que és espectacular veure i entendre el seu funcionament. El Sr. Lluís i la Sra. Ma Rosa ens han explicat tot el funcionament i la manera de portar l'explotació de vaques de llet i els cultius que hi fan.
Una explotació de 2.000 caps i 500 hectàrees de conreu no es veu cada dia. Ha estat una molt bona experiència.
Durant la segona setmana del mes de maig, els alumnes de Jardineria de 2n de Cicle Formatiu de Grau Mitjà van estar de viatge d’estudis a la Toscana. Una meravella d’entorn i sobretot ara a la primavera. Ha estat d’allò més profitós, hem aprofundit en aspectes culturals i artístics a Florència; en temes de paisatge i jardins a Bomarzo i a Prato; en l’àrea empresarial, amb molt de futur per cert, a Pistoia; en qüestions de tradició i costums a Perugia... Un viatge en el que hem gaudit i hem après molt sobre els inicis de la jardineria italiana durant el renaixement i de la seva evolució posterior. Ara ens coneixem una mica més i estem més orgullosos de ser els continuadors de la jardineria mediterrània.
El dijous dia 9 de maig, el grup d’alumnes que estudien el primer curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària, va realitzar diverses visites a les explotacions agrícoles “La Coromina Ramadera”, situada a Sant Quirze de Besora, i “Saborit-Casas”, situada a la Gleva. El responsable de les explotacions, Sr. Ramon Saborit, va explicar als alumnes els diferents sistemes de regadiu presents a cada explotació i les diferents activitats agrícoles i ramaderes que es duen a terme. Els alumnes també van tenir ocasió de veure la maquinària de la qual disposen a les explotacions per poder realitzar els diferents treballs agrícoles.
El dimecres 8 de maig el 1r curs de CFGM de Jardineria va visitar la planta que l'empresa els SOTS té a Centelles. Allà van descobrir el procés de compostatge a partir de l'ús de l'ELGAN, una barreja de microorganismes que donen uns resultats meravellosos. Van poder observar tot el procés de compostatge i comprovar amb sorpresa que el de jardineria és inodor. Com altres vegades, vam poder saludar exalumnes que anaven a buscar-hi m³ de substrat.