El divendres 20 de març, els alumnes de primer de grau mitjà d’explotacions agropecuàries van visitar les instal•lacions del concessionari John Deere de Gurb, l’empresa Vernis-Taberner. Ens va atendre el gerent Lluís Vernis, que ens va anar ensenyant les instal•lacions del concessionari al mateix temps que explicava com gestionaven les vendes, les reparacions, el reciclatge de residus, etc. Després ens va atendre un exalumne de Quintanes que hi treballa, el qual ens va explicar les novetats en temes de mecànica dels tractors, el seu manteniment, les solucions que hi ha actualment en tractors per reduir l’emissió de partícules i complir la normativa europea TIER 4A, etc. Una visita molt completa i interessant. Des d’aquí voldríem agrair a l’empresa el tracte exquisit que sempre ens ofereix.
Els alumnes de primer curs d’Aprofitaments i Conservació del Medi Natural van visitar la finca agrícola-forestal del Sr. Albert Camprubí. Els alumnes van veure una finca amb una important superfície forestal i la seva adaptació per a la pastura de vaques de carn, així com altres aprofitaments forestals com la llenya o la tala per a serradores. L’Albert, antic alumne de l’escola, els va explicar les feines de neteja, aclarides, recuperació de pastures... que ha fet al bosc amb l’objectiu de fer viable l’aprofitament ramader de 75 vaques de carn i a l’hora la conservació d’aquest espai en les millors condicions. També ens va explicar temes de maneig , aspectes sanitaris i econòmics. L’explotació es complementa amb una casa dedicada a l’agroturisme i una granja de porcs d’engreix que també van visitar. A la tornada, vam fer una parada a Sant Boi de Lluçanès per veure un roure monumental, el roure de La Senyora, molt espectacular i en molt bon estat de conservació.
Recorregut de reconeixement de vegetals de tres hores amb els alumnes de 2n de Forestals de Grau Mitjà. Des de Quintanes, a peu, cap a la Pineda de Dalt, després pujant pel costat sud del Bac de la Creu, resseguint la carena en direcció a Sant Martí Xic i baixant per la Baga del Jup. Hem pogut fer diferents parades per comentar un total de 43 espècies vegetals de les moltes que es troben a la finca. Aprofitant els 250 metres de desnivell de la primera part del recorregut, hem comentat aspectes de botànica relacionats amb l'orientació, la humitat la temperatura, etc. També hem tocat temes d'ecologia, biodiversitat, successió natural i geologia, amb especial esment a la vegetació de codina, als conceptes de cot i tàlveg. A més, hem gaudit del paisatge de la Plana i hem arribat a albirar Montserrat. Ens ho hem passat molt bé caminant, corrent i aprenent.
El dijous 19 de març amb els alumnes de segon de grau mitjà de jardineria s’ha visitat les instal•lacions que l’empresa Ribas Fitosanitaris té a Mataró. Aquesta empresa treballa en l’àmbit de l’agricultura i les llavors des de 1895 i des de 1965 també es dedica a l’aplicació de productes fitosanitaris en arbrat urbà i espais verds en general. En aquesta visita ens han ensenyat les diferents màquines de manteniment de gespes i també les de tractaments fitosanitaris de que disposen, com pot ser un canó amb un dipòsit de 500 l muntat sobre una Pick Up, dos canons de polvorització muntats sobre dos camions, un polvoritzador hidràulic suspès, etc. Ens han explicat el funcionament de les màquines, la prevenció i precaucions en l’emmagatzematge i aplicació de productes fitosanitaris, la normativa que en regula la comercialització i ús i els equips de protecció individual que convé utilitzar.
Arxiu PDF: Més fotografies
El dia 12 de març, amb els alumnes de segon d’agropecuàries de grau mitjà, vam fer tot un seguit de visites tècniques. Al matí a primera hora, vam visitar la granja de gallines ponedores de la família Clotet de Fals. L’explotació compta amb més de 15.000 gallines ponedores i l’Enric ens ha explicat tot el procés d’alimentació, producció, la sanitat, la comercialització tot destacant-ne la venda directa. També hem pogut veure el procés de classificació dels ous i les instal•lacions amb totes les reformes per al benestar animal. Després d’aquesta visita, i no molt lluny de Fals, hem visitat l’explotació de pollastres d’engreix de la família Puig, de Rajadell, concretament a Mas Miralles. En Josep Ma Puig ens ha fet una molt bona explicació sobre l’engreix integrat de pollastres, tot remarcant la gran importància de les instal•lacions, amb tota la tecnologia incorporada al benestar animal i a la simplificació de la feina de la granja. Una persona, amb una dedicació de 2 hores / dia de mitjana, porta dues naus amb un total de 60.000 pollastres. A la tarda, havent dinat al Parc de l’Agulla de Manresa, hem anat a visitar l’explotació de conills de la família Tatjé de Viladordis. L’empresa compta amb 600 mares i tot l’engreix. En Marc ens ha explicat tot el que fa referència al maneig, alimentació, sanitat, reproducció, controls i aprofundint en la comercialització directa dels conills. També ens ha explicat altres activitats de l’explotació com les vaques de carn i sobretot dels colomins. Realment un dia molt aprofitat i des d’aquí agrair la bona predisposició d’aquestes famílies envers l’Escola i els nostres alumnes. Moltes gràcies.
El proper dia 3 de març ens trobareu al I Saló de l'Ensenyament del Ripollés a Ripoll. Us presentarem el nostre centre amb tota la formació que oferim, els cicles formatius i també us mostrarem les novetats del centre. Us hi esperem!
El passat dia 25 de febrer, els alumnes de primer curs del CFGM de Producció Agropecuària van visitar dues explotacions: la primera, la granja porcina L’Artiga, al terme de Brunyola. El responsable de l’empresa. L’ Adrià Buada, va explicar i mostrar als alumnes el maneig de la granja; l’alimentació i les noves instal•lacions d’alimentació automatitzada de les truges en gestació, la sanitat, la reproducció i el procés d’elaboració de dosis destinades a la inseminació artificial, els porcs, resultat del creuament de races selectes, que tenen les qualitats adequades per a la posterior elaboració de productes carnis, que la pròpia empresa elabora i comercialitza de manera directa. La segona visita va ser l’explotació ovina La Tribana situada a Viloví d’Onyar. En aquesta explotació els alumnes van poder veure el funcionament d’una explotació intensiva d’ovelles de carn, en la qual, gràcies a l’organització en lots i un correcte maneig reproductiu i alimentari, aconsegueixen poder tenir els parts repartits al llarg de l’any, i així poder satisfer les necessitats dels seus clients amb un producte de qualitat i proximitat. Les dues visites van ser unes excel•lents oportunitats d’aprenentatge pels alumnes. Des de l’escola agraïm la disponibilitat i l’atenció rebuda per part de l’Adrià Buada.
El passat dia 24 de febrer els alumnes de primer curs del CFGS d’Organització i Gestió d’Explotacions Agropecuàries van visitar La Caseta d’en Grau al municipi de Calldetenes. La Caseta d’en Grau és una explotació ramadera dedicada a la producció de cultius, la producció de llet de vaca, la cria de vedells i la producció porcina. També treballen per poder tancar el cicle, i arriben a comercialitzar una part de la seva producció directament al client final: carn de porc i de vedella, llet i derivats làctics. Cal destacar que es fan des de l’elaboració del pinso pel bestiar fins al tractament de les dejeccions en una planta depuradora que funciona pel procés de nitrificació i desnitrificació. La Caseta d’en Grau és una empresa familiar que, amb la implicació i l’empenta de tota una família, i adaptant-se als temps canviants, ha portat a terme projectes diversos, com són la fabricació del pinso, la depuració dels purins, la producció elèctrica amb plaques solars fotovoltaiques, la comercialització dels seus productes, etc. Una visita molt interessant que els alumnes valoren molt, ja que és un exponent d’iniciativa, d’innovació, de superació i d’aplicació de noves tecnologies. Des de l’escola agraïm la disponibilitat i l’atenció rebuda per part de la família Colom Vilamala.
El 19 de febrer amb els alumnes del 1r curs de GFGM de jardineria es va visitar Talher amb l’objectiu de veure una aplicació pràctica dels temes de reg que treballem a l’escola. Talher és una empresa dedicada a serveis i obres ambientals de tot tipus, especialitzada en treballs forestals, jardineria, recuperació ambiental, gestió de fauna i serveis ambientals. Actualment té molts centres de treball arreu de Catalunya i nosaltres vam visitar el de Bellaterra que és l’encarregat dels jardins del Campus de la UAB. La visita va ser possible gràcies a l’atenció del seu gerent, el Sr. Joan Reina. Va ser una jornada tècnica en la que primer de tot el Sr. Reina ens va presentar l’empresa i les activitats que realitzen. Vam continuar amb un repàs del diferent material de reg, des de canonades fins a filtres, passant per diferents accessoris, programadors, etc. Una vegada repassat tot el material, vam anar a muntar un reg de cobertura (aspersors) amb tots els alumnes. En resum, una molt bona forma de veure la realitat, amb un professional que col•labora en la formació dels nostres alumnes.
Els alumnes de segon de grau superior de Gestió Forestal i del Medi Natural, van visitar una finca del Cabrerès on s'estan portant a terme treballs de millora forestal per part de l'empresa Forestal Importarbre SLU. Durant la visita els alumnes van poder veure uns treballs d'adevesament en un rodal on s'està desemboscant amb autocarregador i uns treballs d'aclarida de millora en un rodal on s'està desemboscant amb skidder.
On 29th January the AGS course left for their annual trip to London. The seven students and tutor left from Barcelona and arrived in the UK capital in time to complete the first activity in pairs, which involved going to a particular part of London and finding out information there. Over three days they visited the Cutty Sark and Royal Observatory in Greenwich, Hyde Park, Buckingham Palace, Big Ben, Camden and took a boat trip along the river Thames. They also enjoyed an English breakfast and visited typical pubs and restaurants. Everybody enjoyed the trip, practised their English and had a break from the intensive course which culminates with the official exam in May. In the photo you can see the students standing on either side of the Meridian Line in Greenwich.
El passat dia 11 de febrer els alumnes que estudien el segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària van fer una visita a l’empresa Vilarta S.A. El seu responsable, el Sr. Lluis Vilaregut, va explicar diferents temes relacionats amb l’activitat de l’empresa: el transport de bestiar, el benestar animal, les instal•lacions, el maneig i la comercialització, etc. Durant la visita els alumnes van poder veure la intensa activitat de l’empresa: l’arribada de vedells, la classificació, els controls, l’alimentació que rebien, les instal•lacions on s’allotjaven i els equipaments per a la neteja i desinfecció, etc. El mateix dia també van fer una visita a l’explotació ramadera anomenada “Mas la Torra” situada a Olost. Aquesta explotació té vaques de carn de raça Bruna, forma part de la Federació de Raça Bruna dels Pirineus i segueix el programa de controls i millora de la raça. El responsable de l’explotació, el Sr. Josep Altarriba, va fer una explicació de tots els diferents aspectes del treball a l’explotació i ens va mostrar els diferents lots de bestiar, tant els vedells d’engreix allotjats a les instal•lacions, com les vedelles destinades a recria, i el bestiar que estava a les pastures: un lot de vaques amb les seves cries i un lot de sementals. Ambdues visites han permès als alumnes veure de primera mà com treballen actualment diferents professionals del sector boví de carn.
El divendres 6 de febrer, amb els alumnes de 2n de superior forestals, vam tenir una jornada teòrica – pràctica a càrrec del senyor Pedro Sillero, màxim responsable tècnic de la Casa HONDA – ECHO, amb seu a La Garriga. La jornada va consistir en una primera part a classe, on es va parlar sobretot de les normatives actuals, mesures que es prenen per no contaminar tant, per disminuir el soroll i les vibracions de les màquines forestals. En Pedro també ens va explicar com està el mercat internacional i la competència que hi ha i es va treballar la importància de fer un bon manteniment a la maquinària i les conseqüències que es poden tenir si no es fa correctament. La segona part va consistir en fer la part pràctica del manteniment a fons de la moto serra i una demostració de tala, desbrancat i trossejat al bosc. Tot molt interessant. Des d’aquí agrair a l’empresa Honda – Echo i, especialment, al Sr. Pedro Sillero, la col•laboració i atenció envers l’Escola i els nostres alumnes.
El dijous, dia 5 de febrer, i després de la petita nevada del dia abans, vam poder fer unes pràctiques de sembra amb els alumnes de 2n d’agropecuàries de grau mitjà. En petits grup, es va fer l’explicació de la sembradora, les regulacions de la màquina, el seu manteniment, els càlculs de les dosis a sembrar, el marcatge de les parcel•les, la comprovació de l’estat del terreny, etc. Un cop fet tot això, vam sembrar tres varietats d’ordi amb tres dosis de sembra diferents, una per a cada parcel•la. Les varietats sembrades són Gustav, Berangere i Luhkas. Ara, només cal esperar que germini i estudiar els resultats.
El dijous 29 de gener, amb els alumnes de primer de superior de Gestió Forestal, s’ha visitat les instal•lacions que l’empresa Grans del Lluçanès té a Sant Martí d’Albars. En aquesta visita ens han explicat i hem vist tot el procés per obtenir biomassa en forma de Pellet. Un procés que es basa en un material que era un refús de les serradores, les serradures o encenalls, i que, un cop assecades i comprimides, es converteixen en pellets, que després es poden envasar en sacs de 10 o 15 kg o en “big bags” de 1200kg o vendre a granel, subministrant-lo amb camió cisterna. També ens han explicat els paràmetres que defineixen la qualitat del pellet i com els controlen. Els alumnes ham pogut comprovar com s’ha aconseguit valoritzar un subproducte de les serradores a més de disposar d’un combustible, que és una font d’energia sostenible i més econòmica que els combustibles fòssils.
+ info: http://http://www.gransllusanes.com/