Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí.    
CATALÀ | CASTELLANO | ENGLISH

17/11/2021 - Visita al Serradet de les Barneres.

Visita al Serradet de les Barneres.

El passat 16 de novembre els alumnes d'agràries van visitar l'explotació d'ovelles de llet del Serradet de Barneres. De primera mà van conèixer una altra manera de concebre la ramaderia, on el ramader s'adapta al ritme natural de l'animal, entra en connexió amb ell i aconsegueix, a més, que sigui econòmicament viable. Encara que pugui semblar increïble, d'aquesta manera (i amb només amb 100 ovelles productores) poden viure 3 famílies.

Fa anys que els visitem i constatem que aquesta opció és perfectament vàlida, que amb els anys es va consolidant de manera ferma i que, per la seva mida, s'adapta fàcilment als canvis que puguin ocórrer. Volem agrair la Maria Llorens la seva acollida i l'excel·lent tracte que sempre ens ha dispensat.


27/10/2021 - La lleva del suro.

La lleva del suro.

Jornada de la lleva del suro amb els alumnes d'Aprofitament i Conservació del Medi Natural (FORESTAL).

Pelar o llevar suro consisteix a extreure'l de les alzines sureres (Quercus suber). El suro, que és l'escorça de l'arbre, es pela amb l'ajuda d'una destral, s'hi fan uns talls verticals (sense sobrepassar la capacitat de l'arbre per regenerar-se) i després es fa palanca per anar fent saltar el suro. Un cop pelat, l'arbre rep un tractament per tal d'assegurar-ne la supervivència i explotació posterior.

Un planter d'alzina surera triga, aproximadament, 50 anys a créixer prou per poder fer la primera extracció de suro. Després es pot pelar cada 14 anys. Les dues primeres extraccions donen un suro de baixa qualitat, apte per fer conglomerat per a aïllants i plafons. A partir de la tercera extracció el suro és de millor qualitat i ja es pot utilitzar per fabricar taps.

Des de l'edat mitjana i fins als segles XVI i XVII, el suro s'utilitzava per a l'elaboració de ruscos d'abelles, soles de sabata o aïllants.


17/05/2021 - Visita a Cal Tubau.

Visita a Cal Tubau.

El dia 12 de maig, els alumnes de segon curs del cicle formatiu de grau mitjà en producció agropecuària van visitar l’explotació agropecuària de 230 vaques de carn, Cal Tubau, situada al municipi de Pardines (Ripollès). Josep Morera, va ser el responsable d’explicar als alumnes, com es gestiona una explotació situada en una zona de muntanya.

Entre altres coses, aquesta visita va permetre als alumnes conèixer la raça bruna i la producció ecològica, la planificació de l’ús de les pastures disponibles per a l’alimentació de les vaques, i que una part del ramat realitza la transhumància a l’Empordà entre de desembre i el maig. Des de l’escola agraïm a la disponibilitat i atenció rebuda que ha permès als alumnes l’experiència d’aquesta la visita.


03/05/2021 - Pràctiques a empresa.

Pràctiques a empresa.

L'escola durant tot l'any canvia cada quinzena d'alumnat, alumnes de primer curs i segon curs s'alternen. Quan els alumnes no són aquí a Quintanes, estan realitzant l'alternança de pràctiques. Cada alumne té un conveni de pràctiques signat, normalment prop al seu lloc de residència.

La proximitat i el coneixement de la zona, facilita que un cop acabats els estudis, es pugui convertir en una relació ja professional.
A la foto Roger Carbonell, alumne de 2n de Paisatgisme i Medi Rural, en el seu dia a dia de les pràctiques a empresa. En aquest cas, ell col·labora en la gestió dels horts ecològics del restaurant de Can Jubany. Les fotos són fetes pel tutor, durant una de les visites de seguiment, on parlen amb l'alumne i amb el tutor, en aquest cas el Sr. Quico Arumí, per assegurar que tot evoluciona correctament.

Gràcies a totes les empreses que alimenteu aquesta nostra manera única d'ensenyar.


03/05/2021 - Campionat Catskills florística.

Campionat Catskills florística.

L'escola participarà al @campionat_catskills de florística que es fa aquest any. Serà la primera edició en aquesta disciplina. En Jardineria i paisatgisme l’any passat l’equip Quintanes va quedar tercer.

La competició consta d'una sessió d'entrenament i del dia del campionat. Participaran dos alumnes (titular i reserva). Tots faran una sèrie de pràctiques i dels que millor es desenvolupin sortiran els dos representants. Avui ha estat aquest dia, molt bona feina nois!
Descobrint l’art floral, descobrint habilitats desconegudes.
La jardineria té una part molt creativa, que sovint els alumnes no tenien en compte i es veuen sorpresos del seu talent

La Jardineria floreix a Quintanes: Instal·lar, conservar i restaurar jardins d'exterior i interior, així com prades per a ús esportiu, i realitzar les activitats de producció de planta i de floristeria, operant i mantenint la maquinària i instal·lacions, complint amb la normativa mediambiental, de control de qualitat i de prevenció de riscos laborals.


30/04/2021 - Visita a la Casa de les Abelles.

Visita a la Casa de les Abelles.

Visita d’estudis a La Casa de les Abelles (Sant Pere de Torelló) on en Ramon i la Cèlia ens van explicar un munt de coses sobre el món de l’apicultura. La visita es va dividir en dues activitats: una més teòrica i l’alta més pràctica, visitant els ruscs que tenen i posant en pràctica allò que s’explica anteriorment. La visita s’acaba traient mel, i tastant-la, d’un quadre acabat de sortir del rusc.

En aquesta zona s'hi troben diversos microclimes que afavoreixen l’existència d’una gran varietat de flors: aquest fet fa possible que la producció de mel sigui rica i variada, amb una gran gamma de gustos i de colors.


13/04/2021 - Visita a Mas La Carrera.

Visita a Mas La Carrera.

Visita a Mas La Carrera dels alumnes de segon de Grau Superior de Ramaderia i Sanitat Animal.

El Mas La Carrera fou la primera i durant molt temps la única explotació ramadera de l'Estat Espanyol reconeguda oficialment per l'Aberdeen-angus Cattle Society (www.aberdeen-angus.co.uk), l'organisme amb seu a Escòcia que regula la cria.

Des de fa uns anys, al Mas La Carrera completen el cicle de cria i engreix dels vedells amb una alimentació de base farratgera i comercialitzen la carn produïda amb la marca NATRUS. http://www.natrus.cat/

Agraïts sempre de les visites a empreses, ens obren les portes i ens deixen escoltar de primera mà i a primera fila, sobre la realitat i dia a dia del sector.


+ info: http://www.maslacarrera.cat/
17/03/2021 - Pràctiques grimpada.

Pràctiques grimpada.

Els alumnes de segon del cicle de grau mitjà de jardineria van realitzar durant els dies 11 i 12 de març les pràctiques de tècniques de grimpada i seguretat en arbres. Les pràctiques es van dividir en dos jornades i els alumnes van aprendre els diferents nusos que s'utilitzen (el vuit, doble vuit, as de guies, Prusik,...), les tècniques per accedir els arbres, per desplaçar-se per la capçada i assegurar-se.

També es va treballar com descarregar branques de manera controlada d'un arbre amb la utilització de politges i fre. Les pràctiques es van desenvolupar amb la participació de 3 professionals arboristes i experts grimpadors conjuntament amb els professors d'arboricultura de segon de jardineria.

Posteriorment els alumnes hauran de superar un examen en tècniques de grimpada que validi que han assolit les competències bàsiques en aquestes tècniques.


24/02/2021 - Visita a Àngel Caralt sl.

Visita a Àngel Caralt sl.

El dia a dia dels alumnxs de Quintanes és molt variat. Classes presencials, pràctiques a empresa, tertúlies professionals, visites grupals a empreses referents dels sector i professionals potents...

A la foto els alumnxs de 2n de Grau Mitjà d'Agropecuària van visitar Àngel Caralt sl. L'Àngel té 37,4k de seguidors al seu perfil d'Instagram @angelocromatto, això no és cap menudesa!. Li vam demanar perquè creia que això era així, el vam fer rumiar una mica...

"La nostra especialitat és l’ensitjat de farratges, per tant, els equips de maquinària són grans i amb quantitat, això fa que sigui tant emocionant per el públic, a molts ens apassiona aquest món però a ningú de la mateixa manera que jo."

Està clar que fer les coses amb passió, és la clau!


11/02/2021 - Pràctiques de ròssec.

Pràctiques de ròssec.

Una de les activitats principals d'explotació del bosc és el ròssec. El de rossegador era un ofici d'homes. Eren persones que es dedicaven a baixar els troncs de fusta que es tallaven a les zones boscoses dels ports fins a llocs de més fàcil accés. Era una feina de tracció, on els coprotagonistes eren sens dubte els cavalls.

Avui en dia, l'activitat és la mateixa, continua essent una de les activitats forestals primàries, però clar està que la tecnologia ha ajudat a fer que sigui una labor molt menys física que en el passat. L'arrossegament es realitza amb skidder o tractor amb cabrestant o, en funció de les condicions del terreny, amb autocarregador.


05/02/2021 - Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA entorn rural

Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA entorn rural

El Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural celebra aquest 2021 la seva 3a edició i ho fa ampliant fins a quatre el nombre de guardonats. Entre les novetats d’aquesta nova edició destaca que es distingirà el millor projecte amb una dotació econòmica de 15.000 euros i es concediran tres accèssits de 2.000 euros cadascun d’ells. Amb la particularitat que els tres accèssits estaran distribuïts entre els diferents sectors participants: l’agroramader, el forestal i el de la jardineria/paisatgisme.

Les persones amb esperit emprenedor, els autònoms i les petites empreses, de fins a un màxim de 25 treballadors, que tinguin en marxa activitats en els sectors agro ramader, forestal i de la jardineria a Catalunya ja poden presentar la seva candidatura. La convocatòria de la 3a edició del Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural estarà oberta fins al 30 d’abril de 2021. Les candidatures es poden presentar a través del formulari que hi ha disponible aquí al web.

L’escola EFA Quintanes, juntament amb la Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA i Casa Tarradellas promouen la convocatòria d’aquest Premi que posa en valor les empreses i les activitats agràries i reconeix la feina dels emprenedors que gestionen un entorn pròsper, mitjançant iniciatives que vetllen per la sostenibilitat.

Aquest Premi, que té caràcter biennal, es porta a terme des del 2016 i té com a objectiu difondre els principis d’emprenedoria i innovació en el món rural. Aquesta 3a edició se celebra aquest 2021 i no el 2020 a causa de la situació generada per la Covid- 19.

El passat dia 30 d'abril es va finalitzar el termini d'inscripció de candidatures. La segona fase està en marxa, el dia 14 de juliol es faran públiques les deu propostes finalistes. Estigues a atent/a i segueix-nos a les noves xarxes del Premi: IG - FB @premiquintanesbbvaentornrural // TW @PQuintanesBBVA


+ info: http://www.quintanes.com/premi-emprenedoria-quintanes-bbva
03/02/2021 - Manteniment als Jardins del Despujol.

Manteniment als Jardins del Despujol.

Els alumnes de segon de grau mitjà de jardineria han realitzat unes pràctiques de poda en alçada i utilització de plataforma elevadora als jardins del Despujol. Aquests jardins estan ubicats on hi ha l’edifici de l’ajuntament de Les Masies de Voltregà, l’escola manté un conveni de col·laboració amb l’ajuntament i des de fa quatre anys es van realitzant pràctiques de poda i manteniment de l’arbrat.

Els alumnes han treballat com s’elabora un pla de gestió de l’arbrat, la gestió del risc dels arbres urbans, un inventari d’arbres i altres aspectes tècnics.

El mes de març es complementarà amb unes pràctiques de grimpada i seguretat per accedir els arbres.

Totes aquestes pràctiques s’inclouen en el currículum dels alumnes de grau mitjà de jardineria i es complementa amb una certificació especifica en manipulació de plataforma elevadora i poda en alçada.

La intervenció consta de diferents sessions al llarg del curs escolar, amb els alumnes de forestal i jardineria de cicle formatiu de grau mitjà; i de paisatgisme, medi rural i forestals de grau superior. Detall que encara ho fa molt més interessant ja que és un treball enfocat de forma multidisciplinar.


18/01/2021 - Visita al l'explotació agropecuària Mas Bes.

Visita al l'explotació agropecuària Mas Bes.

Un any més els alumnes de primer de Grau Superior de Ramaderia i Sanitat Animal van visitar l’explotació agropecuària Mas Bes. Mas Bes és una empresa que produeix llet per a la marca ATO Natura.

En Joan Viñolas va explicar l’evolució i el funcionament actual de la granja, la planta de biogàs on produeixen electricitat, i de les plaques solars fotovoltaiques per a consum propi, i també les visites a la granja que ofereixen a tot tipus de grups de persones interessades.

Habitualment els visitants a Mas Bes poden completar l’experiència visitant el Museu de Pagès tot veient l’evolució de la vida a pagès, l’agrobotiga on es poden comprar productes de producció pròpia, i finalment dinant al restaurant de la granja.

Les circumstàncies actuals i les limitacions a rebre visites per causa de la Pandèmia Covid-19, han impulsat a Mas Bes ampliar el seu catàleg de productes alimentaris, creant nous productes elaborats, i oferint nous serveis com per exemple la venda de paneres de Nadal.

Mas Bes és una mostra d’una empresa oberta al públic, que evoluciona, empren nous projectes, dóna a conèixer uns productes, fruit del treball i dels valors que els mouen. Des de l’escola agraïm a MAS BES l’oportunitat de realitzar aquesta interessant visita.

Esperem que ben aviat, tots superem la pandèmia, i granges com Mas Bes puguin reprendre la seva excel·lent activitat divulgadora que permet a tot tipus de públic entendre i valorar la importància de la producció d’aliments bàsics com són la llet i la carn.


+ info: https://www.masbes.com
13/11/2020 - Jornada de Qualitat a l'Ensenyament.

Jornada de Qualitat a l'Ensenyament.

Hem participat a la taula de Bones pràctiques en empreses de FP Dual dins la XVIII Jornada de Qualitat a l'Ensenyament on hi hem exposat la nostra experiència i les nostres inquietuds.

Com exposa el Departament d'Educació, l'objectiu d'aquestes jornades és el d'afavorir la implementació de millores en la gestió, eficaces i eficients, que ajudin els centres a l'obtenció de resultats excel·lents en tots els seus processos, especialment els d'ensenyament i aprenentatge. La participació ha estat molt enriquidora, ja que hem pogut escoltar altres exemples que ens ajudaran a millorar el sistema que ja estem desenvolupant.

Agraïm des de l'Escola l'oportunitat que ens ha brindat el Departament d'Educació al convidar-nos a participar.


+ info: https://sites.google.com/xtec.cat/xviiijornadadequalitat/inici
28/10/2020 - Nova desbrossadora Honda-Echo i Aldimak.

Nova desbrossadora Honda-Echo i Aldimak.

Aquesta setmana hem augmentat el parc de maquinària amb l’adquisició de la nova desbrossadora forestal de 4 temps UMk 450 de 50cc gentilesa d'Honda-Echo i Aldimak.
Després de força anys fent la petició a la casa Honda de treure al mercat desbrossadores de 4 temps de més cilindrada per a treballs forestals, finalment, aquesta temporada n’ha presentat una d’aquestes característiques.

Aquesta desbrossadora podrà portar diferents eines de tall a més del fil, també ganiveta trituradora. Aquest últim, un aspecte molt important de cara els nostres alumnes, a fi i efecte de veure els avantatges i punts forts dels motors de 4 temps, envers els de 2 temps en un context de treballs forestals.

Les principals millores són: un estalvi del 25% en combustibles, menys soroll, menys vibracions, menys contaminació, per tant, un bon rendiment econòmic i ergonòmic.

Nosaltres amb moltes ganes de provar-la!S'estan mostrant 15 notícies (16-30) de 550