El proper dia 19 de desembre de 2013 es farà a l’EFA Quintanes la jornada tècnica de “Dejeccions ramaderes: com reduir-ne l’impacte” a càrrec del Sr. Josep Turet, director del SART Medi Ambient de la U Vic.
Programa:
9:15h Presentació de la jornada a càrrec del Sr. Antoni Martorell, director de l’EFA Quintanes.
9:30h El biogàs de les dejeccions ramaderes: un recurs energètic i un camí a la sostenibilitat.
A càrrec del Sr. Josep Turet, director del SART Medi Ambient de la U Vic.
11:00h Pausa
11:30h Sortida comercial de les dejeccions ramaderes a través del compostatge, a càrrec del Sr. Jaume Heras, enginyer agrònom.
13:00h Taula rodona.
Arxiu PDF: Cartell de l'acte en format PDF
El passat 28 de novembre amb els alumnes del 2n curs del CFGM de Treballs forestals vam fer una visita d’estudis a l’ADF Montseny Ponent. El seu president i alcalde de El Brull, en Ferran Teixidó, ens va fer una explicació sobre les ADFs: qui les compon, materials, vehicles, finalitat... i ens va explicar com ha funcionat el projecte energètic de biomassa forestal que han dut a terme a El Brull. Per acabar la visita vam anar a veure la caldera de biomassa que forma part del projecte i ens va explicar el seu funcionament. És una visita molt didàctica per veure si la biomassa és o no és el futur per al sector forestal.
El passat dijous 21 de novembre, els alumnes de 1r de grau superior de Gestió forestal van visitar l’empresa AMPsprayers, que fabrica màquines de tractaments fitosanitaris. En aquesta visita van poder veure les diferents màquines de tractaments fitosanitaris, les seves parts i el seu funcionament.
Seguidament es va anar a l’empresa comercialitzadora de productes fitosanitaris, AgroSalvi, on van poder veure els requisits de l’emmagatzematge de productes fitosanitaris i els fonaments dels tractaments amb endoteràpia
Aquest divendres 29 de novembre, hem assistit, amb els alumnes del segon curs de superior agraris, a la Jornada Tècnica “ Calderes de Biomassa per al sector ramader”. L’objectiu de la jornada va ser, facilitar informació sobre les possibilitats que ofereixen els biocombustibles renovables. La jornada va anar a càrrec de la Sra. Mireia Codina, tècnica de l’Àrea d’Aprofitaments forestals i Biomassa del Centre Tecnològic de Catalunya (CTFC). La Sra. Mireia Codina ens va parlar dels beneficis dels biocombustibles aplicables al medi rural, del transport i subministrament de la biomassa (diversos sistema de distribució i alimentació) que hi ha actualment en el mercat i de les amortitzacions de les calderes. Tot plegat utilitzant exemples pràctics de diferents empreses, granges, hivernacles, edificis... del sector.
Els viatges d’estudi i estades professionals són una activitat que tenim programada a l’Escola amb tots els cursos de totes les especialitats. Els alumnes de primer fan el viatge durant les primeres setmanes del curs, amb l’objectiu de ficar-se plenament dintre l’especialitat que han començat a estudiar, aprofundir en temes professionals, afavorir la convivència i consolidar el grup. Els viatges d’estudis són un complement essencial dintre del pla formatiu d’un alumne a l’Escola Quintanes.
La primera setmana d’octubre els alumnes de primer curs del CFGM de Jardineria vam realitzar un viatge a “La Côte d’Azur” (França). Durant aquests dies es van visitar un total de 8 jardins i espais protegits, amb l’objectiu de conèixer les principals característiques de la jardineria mediterrània, així com temes de disseny, reconeixement de plantes i tècniques de cultiu i manteniment d’espais verds. Es van visitar: “La Banbouseraie” a Domaine de Prafrance, el jardí botànic “Hanbury” a Ventimiglia, el jardí medieval “Sainte Agnès” a Menton, l’espai protegit i jardí mediterrani “Domaine du Rayol”, els jardins de “Villa Ephursi de Rotschield” a St Jean Cap Ferrat, el jardí japonès de Mònaco i els jardins “La Fontaine” a Nimes.
El passat dia 20 de novembre els alumnes de primer curs d’agraris de grau mitjà varen anar a visitar un parell d’explotacions hortícoles, en el marc del pla d’estudis de l’empresa agrària.
En aquesta visita es va poder apreciar la gestió productiva i comercial de l’empresa Casa Ametller. Els alumnes, primerament van visitar una finca situada a Argentona, que es dedica al cultiu d’enciams, i, seguidament, es van traslladar a Llavaneres per poder veure hivernacles dedicats al cultiu del tomàquet.
La jornada va ser molt completa i es van poder contrastar punts de vista molts diferents sobre les empreses agràries que els alumnes estan acostumats a veure diàriament.
Al final de la visita, els alumnes van esperar al camió de les verdures per poder-se fer una foto com Déu mana.
El dijous 14 de novembre, amb els alumnes de primer de jardineria, hem anat a fer unes visites d’estudis per veure tot tipus de maquinària destinada a empreses professionals de jardineria. Primer, al matí la visita ha estat a Honda Greens de la Garriga, on el Sr Pedro Sillero, tècnic de la casa, ens ha ensenyat totes les màquines de les marques que representen: Honda, Echo i Silky, explicant-nos els detalls tècnics de cadascuna. I a la tarda, després de dinar a l’arborètum de Santa Maria de Palautordera, ens hem arribat a l’empresa Outils Wolf de sant Feliu de Buixalleu on hem vist i provat les màquines Outils Wolf i també els tractorets tallagespes i desbrossadors Etèsia. Des d’aquí agrair la col•laboració d’aquestes empreses en la formació dels nostres alumnes i de les persones que ens han atès. Moltes gràcies.
Fa gaire bé set anys que vam fer les maletes amb els alumnes del Primer Curs del Grau Superior d’Agraris i vam anar cap a l’Aragó. Aleshores era el primer viatge i aquest any no podia ser l’excepció. Durant l’anada vam fer la primera visita a la Granja Sant Josep, dedicada a la producció de llet. Un cop a Ejea i molt ben instal•lats al càmping “El Bolaso”, vam començar les visites programades per tota la setmana.
També voldríem comentar-vos la extraordinària acollida que ens van dispensar totes les empreses i pobles on vam anar.
Les empreses que han col•laborat a la formació dels nostres alumnes són:
Granja Sant Josep, Vall Companys, La Cooperativa Virgen de la Oliva, Marcosa Riegos, Agromet, Finca las Canales, Finca Sant Miquel, Aquagraria.
Aquesta setmana hem anat a visitar a la família Anglada, propietaris de l’ empresa Coll Fred, sl.. Aquesta empresa esta ubicada al terme municipal de Vidrà a la comarca de la Garrotxa, província de Girona.
A Coll Fred, es dediquen a l’elaboració i comercialització de carns i embotits artesans en les seves pròpies botigues.
Els nostres alumnes de primer curs del Cicle Formatiu de Grau Superior, especialitat en Gestió Ramadera, van poder comprovar de primera mà, gràcies a les explicacions de l’Esteve, el particular i exitós model de producció que ha portat a la seva empresa a ser capdavantera en el seu sector.
El procés de producció comença al Mas Cavaller de Baix, on seleccionen amb molta cura el bestiar de raça Llemosina, base genètica dels seus animals.
També vam poder visitar l’obrador, on s’elaboren tots els productes derivats del porc i la vedella, així com l’elaboració de plats preparats.
http://www.collfred.cat/
El proper dia 4 de desembre de 2013 es farà a l’EFA Quintanes la jornada tècnica de “Criteris de poda: síntesi i pràctica” a càrrec del biòleg i arboricultor Sr. Josep Selga.
Programa:
9:30h Presentació de la Jornada a càrrec del Sr. Antoni Martorell, director de l’EFA Quintanes.
9:45h La lectura dels arbres a càrrec del Sr. Josep Selga, biòleg i arboricultor.
11:15h Pausa.
11:45h Criteris tècnics de poda a càrrec del Sr. Josep Selga, biòleg i arboricultor.
13:15h Cloenda de la Jornada.
Arxiu PDF: Cartell de l'acte en format PDF
L’objectiu del curs és formar els alumnes com a personal especialitzat en benestar animal en diferents especialitats ramaderes. El curs està dividit en dues parts: una 1a part general, comuna per a tothom, i una 2a part que consisteix en mòduls específics de lliure elecció. És imprescindible tenir la part comuna per poder realitzar qualsevol dels mòduls específics. Dates curs: els divendres 3, 10, 17, 24 i 31 de gener de 2014. Part comuna: 190€. Mòdul específic: 75€ Lloc: Quintanes (Les Masies de Voltregà) Codi:003
El dimarts 29 d’octubre, aprofitant que els nostres alumnes del 2n Curs del Cicle Formatiu de Grau Superior en Gestió i Organització d’Empreses Agropecuàries van preparar el Pla D’estudis de Producció de Conills, ens vam acostar fins al municipi de Viladordis, a la comarca del Bages. En aquesta localitat, la família Tatjé es va instal•lar als anys trenta, provinents de la zona de Castell del Boix. Com que volien fer créixer el negoci però no podien ampliar els porcs per falta d’espai, van haver de buscar un altre tipus de bestiar. Es van decidir per la cria i engreix de conills, activitat que tenen com a principal des de aleshores, encara que també tenen 12 vaques de pastura i la cria de coloms. Actualment a la granja hi ha unes 550 mares híbrides (californià per neozelandès)i comercialitzen directament un 50% de la seva producció mitjançant diferents carnisseries de la zona. També han pogut fer realitat un projecte que tenien pensat des de fa molt temps: la cria de coloms, amb un total de 250 parelles de coloms que produeixen uns 16 colomins a l'any, que es comercialitzen directament al sector de la restauració.
Aquesta quinzena hem visitat amb les alumnes de 1r del CFGM de forestals la fundació MAP de Ripoll. El responsable de la secció de jardineria i treballs forestals, l'Agustí Fajula, ens ha explicat com s'organitza la secció i es planifiquen les diferents feines a un mes vista de 40 treballadors. Després de donar una sèrie de consells per trobar feina ens han explicat la importància de la seguretat al treball. Per acabar la visita hem anat a veure com treballava una de les seves brigades.
La passada alternança, aprofitant les bones relacions que temin amb els nostres veïns, vam anar amb els alumnes del 1r Curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Producció Agropecuària a visitar la Granja Soler. Un cop a la granja ens va atendre el Sr. Toni Soler, fill d’en Jacint Soler qui fa uns 50 anys va crear l’empresa “Soler Ramaders” ben bé al mig del poble de Sant Hipòlit amb 4 truges i l’engreix dels porcs que criaven. Actualment l’empresa té 1850 truges i més de 20.000 places d’engreix.
La setmana del 28/10 al 01/11 els alumnes de 1r de Grau Superior de Forestal van fer un viatge d’estudis a Soria. Van realitzar moltes visites relacionades amb la gestió forestal de la regió i els hi van explicar quins aprofitaments en treien dels boscos. Tot plegat va ser molt profitós perquè els hi van presentar una sistema de gestió forestal força diferent al del nostre país i van poder aprendre altres maneres de treballar.